FraüLei anbefaler: Feminist Frequency

Noen gang lagt merke til at det alltid er Mario som redder Peach? Noen gang lurt på hvorfor Zelda, som egentlig er ganske kick ass, må bli redda av Link? Har du irritert deg over hvor idiotisk det er at det finnes ”Lego for jenter”? Eller noe helt annet som har med populærkultur å gjøre? Da kan du ha glede av Feminist Frequency.

Anita Sarkeesian har tatt tak i saken og lagt ut videoer med interessante analyser av populærkultur. Hun ser på alt fra reklamer rettet mot barn, og kjønnsdelingen av leker, til bøker og filmer, til spill. Det er nettopp fokuset på spill, og gaming-kulturen som har fått henne inn i rampelyset med videoserien Damsen in Distress. Elise skrev litt om gaming og kvinner i gaming, og hvordan jentene ”invaderer” guttas revir. Det kan du lese mer om her. Anita har fått intet mindre enn en shitstorm på grunn av det. Jeg har sett litt på kritikken. Noen hevder hun har stjålet ”filmer” tatt fra spillene som andre youtubere har laget (noe som er kjipt gjort, men de har jo tross alt brutt åndsverksloven i utgangspunktet sjæl). Andre snakker om at hun har hentet stoffet sitt fra wikipedia og ikke har spilt gjennom alle spillene hun snakker om og dermed ikke aner hva det går ut på. Andre igjen sier bare: ”Tits or gtfo,” og lager spill hvor det er om å gjøre å banke Anita til døde.

Jeg er alltid for kritisk lesning og å løfte frem i rampelyset eventuelle feil med en analyse. Problemet mitt med kritikken av Anita har vært at de fleste har startet kritikken med å peke på at hun er ”hardcore feminist” og dermed dekrediterer feminismen i seg selv, og sier implisitt at hun som kvinne og feminist umulig kan ha et reflektert syn på dette. De viser også en veldig liten forståelse av hvordan man kan trekke linjer og konklusjoner uten å nødvendig vis ha spilt hele spillet. Man trenger ikke å ha spilt gjennom hele Ocharina of Time for å lure på hvorfor oh kraftige alveprinsesse Zelda ikke tar knekken på Gannondorf selv, man må ikke ha spilt hvert brett i Donkey Kong for å se at Peach er hjelpeløs og bare ”lar seg fange” uten videre motstand, mens Mario konstant prøver å redde henne. Man finner beskrivelse av plot på de aller fleste spill uten problemer og kan ut fra plot si mye om forholdene mellom kjønnene i spillet. Det er kanskje overflødig å si at det er uakseptabelt å banke noen til døde, irl eller i spillverdenen, bare fordi du er uenig med dem. Jimquisition har en ganske lur vlogpost på hvordan Anitas kritikere skyter seg selv i foten:

Nå skal ikke jeg være like dum som kritikerne hennes og dømme deres kildebruk på forhånd, men om de tror en hver akademisk analyse baserer seg på å saumfare hver minste detalj i det empiriske materialet de bruker, er det kanskje på tide å komme seg ut av Nevereverland. Jeg skulle gjerne sett at Anita delte mer av kildene sine slik at man kunne se litt på det selv. Men det endrer ikke det faktum at hun setter søkelyset på et viktig tema: kvinner i populærkultur.

Det er verdt å merke seg at kritikken nesten utelukket har vært rettet mot Damsel in Distress-serien. De utgjør bare en brøkdel av videoene hennes. Som sagt har hun tatt for seg alt fra kjønnsrollene i spill til leketøysreklamer for barn. Det kan være tøft å se på noe du selv er veldig glad i. Jeg må si det gjorde litt vondt da hun slakta True Blood, og det er ikke kult å høre at Zelda (les: barndommen) får kjeft. Men som hun selv sier: du kan være glad i disse spillene, filmene, seriene etc, og samtidig være kritiske til innholdet.

Som følge av shitstormen som har fulgt med Damsel in Distress virker det som at internett har delt seg i utelukkende for Anita eller veldig, veldig anti. Dette er dumt i seg selv. Man kan alltid kritisere folks arbeid, uansett hvor briljante de måtte være. Marx har en tendens til å være for strukturorientert, men han hadde noen gode poenger og lure teorier. Jeg synes det er knall at noen tar tak i problematikken i populærkultur, og spesielt med gamingkultur. Anita har mange gode poenger og løfter frem viktige problemstillinger og hun skal berømmes for det.

Vi i FraüLei stiller oss med team Anita og håper på mange videoer om kjønnsproblematikk i populærkulturen!
guro

Advertisements

3 comments

 1. Njoaa

  1-Anita Sarkeesian har blitt kritisert mye og lenge før damsel in distress serien kom.
  At kritikken økte med damsel in distress stemmer nok, men at hun blir tungt kritisert er ikke nytt.

  2-Det var ikke noe problem at hun tok videoer fra andre, det er dekket av fair use.
  Problemet er at hun ikke gav credit til noen av dem.

  3-Hun startet med konklusjonen og ba så om penger for å gjøre research på området.
  Jeg regner med at du skjønner at dette er feil rekkefølge.

  4-Det har vært en betydelig mengde mengde med folk som kommenterer videoene som kommer med kritikk, både på det hun sier og måten hun presenterer det på. Det tok meg ikke lang tid å finne en liten samling.
  Jeg viser til:
  Repzion:

  Crowd Demon:

  Amazing Atheist:

  Thunderf00t:  (den første er litt overdrevet mener jeg personlig, de andre 2 er meget gode).

  5-Beste forklaringen jeg har hørt på hvorfor enkelte reagerte så ekstremt negativt på damsel in distress serien.

  • FraüLei

   1) Det er først med Damsel in Distress at kritikken har nådd ut av kommentarfeltene og kommet inn i noen form for rampelys. Kommentarfelt er alltid fult av kritikk og hyllest på mer eller mindre saklig grunnlag.

   2) Derav “stjålet”, ikke lånt.

   3) Lov å si tja? Man trenger ikke være hjerneforsker for å se at det er noe skeivt med kjønnsbildet i gaming, men å få penger til å gjøre grundigere research og sette det i søkelyset er legit i mine øyne, selv om konklusjonen er der.

   4) Jeg har sett han første (pt 1), men han startet da kritikken med å referere til henne som “hardcore feminist” og dermed mista han hvertfall min respekt. Var heller ikke videre imponert over amazing atheist sin kritikk.

   Som sagt, jeg har ikke sagt at Anitas arbeid er feilfritt. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke tar meg tia til å se alle videoene du la ut nå, men det er nett det at kritikerne heller ikke har noen gode kildehenvisninger og egenltig ranter ut fra likt ståsted (eller dårligere) og da blir det ord mot ord (av den jeg har sett). Jeg er for arbeidet hun gjør og synes det er usaklig og usmakelig med den “tits or gtfo”-mentaliteten som har rådet.
   – Guro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s